Mai multe țări UE, printre care și România, cer renegocierea contractelor cu Pfizer și alți producători de vaccin împotriva COVID. Care este motivul

Mai multe țări UE, printre care și România, cer renegocierea contractelor cu Pfizer și alți producători de vaccin împotriva COVID. Care este motivul
Sursa foto: Shutterstock
Publicat: 15/06/2022, 16:47

Mai multe state membre ale Uniunii Europene fac presiuni asupra Pfizer și a altor producători de vaccinuri împotriva COVID-19 pentru a renegocia contractele de furnizare, avertizând că milioane de doze care nu mai sunt necesare ar putea fi irosite.

În faza cea mai acută a pandemiei, Comisia Europeană și guvernele statelor membre au convenit să cumpere volume uriașe de vaccinuri, în principal de la Pfizer și partenerul său, BioNTech, pe fondul temerilor privind o eventuală aprovizionare insuficientă, amintește Reuters.

Dar, odată cu reducerea numărului de noi cazuri în Europa și pe fondul unei încetiniri semnificative a vaccinărilor, multe țări solicită acum modificări ale contractelor pentru a reduce livrările și, în consecință, pentru a-și reduce cheltuielile cu aceste vaccinuri.

Chestiunea a fost discutată marți la o reuniune a miniștrilor europeni ai Sănătății, care a avut loc în Luxemburg. Cu toate acestea, Comisia Europeană este sceptică în legătură cu o revizuire a contractelor deja semnate.

Polonia, țara care a propus pentru prima dată această încercare de revizuire a contractelor, are peste 30 de milioane de vaccinuri în stoc și ar trebui să cumpere alte 70 de milioane de doze în baza acordurilor deja existente, a declarat un oficial polonez.

Într-o scrisoare trimisă Comisiei la începutul lunii iunie, ministrul polonez al Sănătății, Adam Niedzielski, împreună cu omologii săi din Bulgaria, Croația, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania și România, au cerut o „reducere a cantităților” de vaccinuri comandate.

Potrivit acestora, contractele au fost convenite atunci când era imposibil de prezis cum va evolua pandemia și că, acum, aceste contracte ar trebui modificate, dată fiind îmbunătățirea situației.

„Ne confruntăm cu o povară excesivă asupra bugetelor de stat, combinată cu livrarea de cantități inutile de vaccinuri. Există o mare probabilitate ca dozele furnizate Uniunii Europene să ajungă să fie aruncate”, se arată în scrisoarea trimisă de miniștri.

Alte state europene, printre care Cipru și Malta, au cerut prudență, avertizând că un nou val ar putea să apară oricând.

Pfizer și Moderna deja au fost de acord cu unele solicitări ale statelor UE privind livrările

Pfizer și Moderna, principalii furnizori de vaccinuri anti-COVID în UE, au convenit să amâne unele livrări.

Cu toate acestea, miniștrii au spus în scrisoarea comună că aceste amânări sunt „o soluție insuficientă, care doar întârzie rezolvarea problemei”.

Comisarul european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, a declarat marți că Executivul comunitar va depune eforturi pentru a prelungi livrările dincolo de acest an.

Ea a avertizat că ar putea fi necesare doze noi pe viitor. „Contractele trebuie onorate”, a spus aceasta, adăugând că UE „nu poate schimba unilateral termenii contractelor”.

Un oficial european, vorbind sub condiția anonimatului, a declarat în mai că țările UE vor pierde, probabil, orice proces pe care l-ar putea intenta furnizorilor.

Un purtător de cuvânt al Pfizer a refuzat să comenteze scrisoarea, dar a reiterat modificările deja aduse contractelor, prin adaptarea programelor de livrare.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum a ajuns „Regele Cripto” al Canadei, care trăia în vile de lux și conducea...
Casa Regală a Marii Britanii ascunde un secret total neașteptat de peste 90 de ani
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
El este fotbalistul român care a murit în accidentul cumplit de la Băița. Denis nu...
Bizara poveste a lui Kaitlin. Logodnicul ei a făcut infarct în ziua nunții, iar apoi...
Șoc în România! O mireasă s-a îndrăgostit de artistul care i-a cântat la nuntă și...
Care este cea mai sănătoasă carne din lume, potrivit experților în nutriție. Surpriza de pe...
O turistă din Marea Britanie, şocată de cât costă o cafea în Cluj-Napoca. "Doamne, e...
O cunoscută influenceriță și-a pus sora geamănă să o înlocuiască la serviciu pentru a putea...
Care este starea de sănătate a premierului Slovaciei după ce a suferit o nouă intervenție...
Ce bust, ce posterioare! Divele sunt bine tare din cap până în picioare
Pe ce șosele îți trebuie rovinietă? Este obligatorie pe DN-urile ce trec prin localitate?
Rusia a câştigat mai mult teritoriu în 2024 decât a pierdut în timpul contraofensivei ucrainene....
A fost GĂSIT un alt PĂMÂNT? Cât de aproape se ASCUNDE PLANETA?
Regula este obligatorie pentru absolut toți posesorii de mașini. Legea de la care nimeni nu...
Ce cadou a putut să îi facă un mire proaspetei sale soții, în noaptea nunții....
Ce poți face dacă ai o soră geamănă? O trimiți la muncă în locul tău!...
Patrick crede că Roberta nu îl place pe Sebastian! Ce spune concurenta despre această situație:...
Cine este celebrul artist care s-a iubit cu femeia căreia i-a cântat la nuntă?! Cântăreţul...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
De ce vrea cea mai bogată femeie din Australia ca portretul ei să fie eliminat...
×